САД планирају ускоро да опреме ловце ласерима?

Ловци америчког ратног ваздухопловства ускоро би могли „брзо и лако да онеспособљавају непријатељске мете уз помоћ невидљивих енергетских зрака које би испаљивали мали ласерски топови“, наводи сајт „Лајв сајенс“.

Како пише поменути сајт, истраживачка лабораторија ваздухопловства САД је пре неколико дана потписала уговор вредан 26,3 милиона долара са компанијом „Локид Мартин“, која би требало да развије ласерско наоружање довољно лако и мало да може да се користи на ловцима САД.

Лајв сајенс истиче да ласерско наоружање није ништа ново, али да је већина таквих система који су довољно снажни да направе било какву штету, сувише гломазна и тешка.

Због тога се ласерски системи углавном користе на земљи или бродовима.

„Локид Мартин“ је још 2015. године извео прве тестове са ласерским системима на авионима, да би утврдили да ли је монтирање јаких ласера на летелице изводљиво.

„Раније ове године, направили смо ласер јачине 60 киловата за инсталирање на војно теренско возило“, истиче Роб Афзал из „Локид Мартина.“

„То је потпуно нов и другачији изазов, направити мали ласерски систем који може 'да лети'. Узбудљиво је гледати како та технологија сазрева да би на крају завршила на авионима“, каже Афзал.

број коментара 16 пошаљи коментар
(понедељак, 13. нов 2017, 12:14)
anonymous [нерегистровани]

Брмбрм...

Има један диван чланак у америким војно-стручним новинама у којима се обрађује "шта би било када би 4 Ф-35 наишли на 4 Су-35." Одговор је - побећи што пре и позвати у помоћ Ф-15 или Ф-18. Тако да ово око ласера.... А топло би препоручио америчким "стручњацима" да прочитају нешто о руском авион А-60 и пројекту 1ЛК222. Наиме, 1ЛК222 земаљског базирања је ласер који је стациониран на аеродрому Пушкин (Петровград) и служи за уништавање космичке компоненте америчког ПРО. Такав исти компекс се налази на авиону А-60 који је 2009. у лету ласером уништио сателит на висини од 1500 км. Оба ова система се налазе у фази дубоког и интензивног развоја.

(субота, 11. нов 2017, 23:19)
anonymous [нерегистровани]

@ Avioni, kamioni...

Ni ja nemam nista niti sa Kezarom, niti sa Cezarom, ali K(C)iril sigurno ima neke veze sa azbukom odnosno cirilicom.
Postujem i azbuku i abecedu i koristim oba pisma kako u pisanju tako i u citanju i smatram, da oni koji poticu sa prostora bivse Jugoslavije a ne poznaju oba pisma, da su polupismeni.
Opca tendencija je sada na tim prostorima polupismenost ili totalna nepismenost kako bi vladajuci lakse vladali masama, nesto kao u srednjam vjeku.

(субота, 11. нов 2017, 22:22)
bata [нерегистровани]

kako da ne

ma gotovi su, njihove lagarije više ne prolaze jer nema više budalana na ovome svetu.

(субота, 11. нов 2017, 14:32)
anonymous [нерегистровани]

Avioni ,kamioni svemirski brodovi

Ja upalim svoj traktor da vidis bato kako prede i odo ja u njivu treba narodu hleb ! Daj ti meni modernizuj masine za obradjivanje zemlje kakvi vas laseri spopali a i ovi nasi sveznajuci tako slozni da se skoro posvadjase ko pise Azbukom a ko Latinicom sve sam Srbin do Srbina ha ha ha bravo, samo bi jos da dodam da mi nepisemo kirilicom mi sa Kirilom i Metodijem nemamo nista nasa je Azbuka !

(субота, 11. нов 2017, 14:02)
србин [нерегистровани]

хахахахахаха

Американци очигледно нису чули за огледало. Нису Руси џабе први по научним достигнућима хахахахаха

(субота, 11. нов 2017, 12:44)
Dragon [нерегистровани]

Laseri

Mnogo brate igrate te igrice na kompjuterima, pa kad spavate imate kosmar, sanjate razne snove pa cak i one iz igrica. Toliko su vas kompjuterske igrice okupirale, da vam se sve uzburkalo pa pocinjete da prepricavate snove. Ma bit ce laseri u doba kad covjek bide putovao po obodima Mlijecnog puta, razmisljauci kako do drugih galaksija.

(субота, 11. нов 2017, 10:49)
anonymous [нерегистровани]

Energija

Laser koji moze nesto da isjece, mnogo je tezak, znaci nije za aviona. Sada se samo koriste za nisane.

(субота, 11. нов 2017, 10:00)
anonymous [нерегистровани]

@ Sve sami naucnici

A ti sigurno jesi NAUCNIK( i to ne bas neki) bez obzira na kojem pises.

(субота, 11. нов 2017, 08:56)
anonymous [нерегистровани]

СВЕ САМИ НАУЧНИЦИ,

нарочито ови што не пишу на српском!

(субота, 11. нов 2017, 07:44)
anonymous [нерегистровани]

nesto

poput slijetanja na Mjesec