Аибо, најбољи човеков пријатељ из „Сонија“

Јапанска компанија „Сони“ произвела је нови модел „Аиба“, пса-робота. Већ је доступан за наруџбине у Јапану, а наћи ће се у продаји од 11. јануара наредне године. Коштаће близу 1.700 долара, што је скоро двоструко мање од његовог претходника.

Да ли је време кућних љубимаца прошло, да ли ћемо уместо псеће хране куповати батерије и да ли ће бити и оваквих луталица, питања су која себи постављају социолози после промоције играчке за коју њени творци тврде да је много више од тога.

„'Аибо' роботски пас, баш као и прави пас, власницима пружа љубав, наклоњен је и привржен и показује радост кад се играте с њим или га мазите. Он у потуности може да замени кућног љубимца“, објашњава Казуо Хираји из „Сонија“.

Пас-робот уместо очију има два ОЛЕД панела који показују бројна расположења, а тело пса је веома флексибилно и покретљиво.

„Понашање му је прилагодљиво јер робот учи шта његове власнике чини срећнима и задовољнима, па се и развија у складу с тим. Пас-робот може се повезати интернетом и на тај начин контролисати и друге кућне апарате“, истиче Хираји.

Највећа мана „Аиба“ јесте што његова батерија може да траје само два сата, уз пуњење од три сата. Стручњаци кажу да ће ускоро пронаћи начин како да се пуни бежично код куће и тиме ће се решити његова аутономија као кућног љубимца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво