Вештачка интелигенција до 2050. преузима већину послова?

Очекује се да би вештачка интелигенција до 2050. године могла по способности да се „приближи људском мозгу“, те да би могла да преузме већину свакодневних послова, указали су стручњаци за ту област у оквиру учешћа на Самиту Македонија 2025. у Скопљу.

На панелу о друштвеним мрежама и медијима, медијима и платформама, инжењер и менаџер у „Гуглу“ Алек Ицев истакао је да је за њега 2049. година рок до када ће бити развијена вештачка интелигенција која ће знатно променити начин живота људи.

„Уређаји ће бити све паметнији и све бржи и у једном тренутку ће вештачка интелигенција прећи границу“, указао је Ицев.

Према његовим речима, вештачка интелигенција све више напредује, односно софтверски системи и машине биће све паметнији, ефикаснији, али и све јефтинији. Ицев очекује да ће у другој половини 21. века машине моћи да раде уместо људи многе послове.

„Увек када се уводи нека нова технологија има и пуно злоупотреба, али сам ипак врло оптимистичан да ћемо успети да тај технолошки напредак искористимо у позитивне сврхе за људски род у будућности“, објаснио је Ицев.

Подсетио је да се већина људи у прошлости бавила пољопривредом и да је индустријски развој потпуно променио начин живота људи, те додао да ће се то десити и са развојем вештачке интелигенције.

Данашњи развој индустрије, како каже Ицев, усмерен је на што боље повезивање људи. Говорећи о друштвеним мрежама, које су данас изузетно популарне, менаџер у „Гуглу“ каже да оне, ипак, не могу бити замена за реални живот и дружење са пријатељима и породицом.

Ипак, већина људи друшвене мреже види само као алат за социјалну интеракцију и повезивање са другима.

Главни технички директор платформе Пинтерест Вања Јосифовски сматра да ће машине бити све брже, а интернет са све већим протоком, што ће омогућити да апликације почну да мењају људе.

На пример, већ сада шах може да се игра против вештачке интелигенције, а тако ће ускоро колима управљати вештачка интелигенција.

„Невероватно је да данас бесплатно можете са интернета скинути веома захтевне апликације, што је пре само 10 или 15 година било незамисливо. Оно што нас сигурно чека у будућности биће вожња кола или чишћење куће. Разне физичке или мање плаћене послове ће ускоро обављати машине“, рекао је Јосифовски.

број коментара 4 пошаљи коментар
(субота, 04. нов 2017, 02:28)
Dzigi [нерегистровани]

Samo vas gledam...

Samo gledam ove komentare oko nagadjanja kad ce masine da nas dostignu i brinem se... jedan pise o hiljadu godina, drugi kako je nepravedno... treci o samoj tehnici i kako je programer rtaj koji odlucuje svojim algoritmom...

Sta ako: masina postane programer i sama pocne da razvija kod. Ako se poveze sa svim ostalim masinama koje su specializovane za odredjene oblasti u isto vreme? Sta ako se ovo vec desava u pojedinim oblastima gde se obradjuju ogromne kolicine informacije i gde su rezultati vec ocigledni u vidu predvidjanja nasih reakcija i gde smo totalno izgubili uvid kako ti algoritmi funcionisu...

(петак, 03. нов 2017, 09:31)
Ме [нерегистровани]

Робови/Роботи

Па да, богати стварају себи армију слепих послушника, који неће тражити хлеба и слободу!
Ужас, надам се да ипак нећу живети толико да то доживим. Жао ми је будућих генерација.

(четвртак, 02. нов 2017, 23:40)
anonymous [нерегистровани]

T

Potpuno pogresan pogled na vestacku inteligenciju se plasira od strane pojedinaca. Masina je pametna onoliko koliko je programer koji "stoji iza nje" programira - to su njegove misli, kodirane kroz softver koji govori masini kako treba da se izvrsava i to je sve. Masina nikada nece niti ima predispozicije da dostigne svest, pa da je mozemo zvati "zivom" i "inteligencijom". Naprotiv, radi se o izuzetno kompleksnim sistemima koji su sposobni da izvrsavaju zadatke koje je lako resavati razlaganjem u korake (algoritmom) i kodiranjem toga za masinu. I to je sve. Program sluzi za simulaciju rada. Masine mogu da simuliraju odredjene aspekte ljudskog ponasanja (npr govor i slicno, sve sto moze da se parametrizuje lako) ali ne i da budu ljudi. Razvoj vestacke inteligencije je zapravo pokazatelj naseg razvoja kao ljudi kroz nauku i tehnologiju.

(четвртак, 02. нов 2017, 17:45)
Nexus B54 [нерегистровани]

- Prazna prica

Mi smo daleko od toga sto oni ovde pricaju , kao zemlja od sunca. Vestacka intelgencija ce se svakako razvijati , ali da dodje do tog nivoa koji oni ovde navode i da porede VI sa covekom nama kao covecanstvu treba par hiljada godina.