„Фејсбук“ жели на кинеско тржиште, Си обећава отварање Кине

Кинески председник Си Ђинпинг састао се у Пекингу са директорима водећим америчких компанија „Епл“ и „Фејсбук“ Тимом Куком и Марком Закербергом којима је, уочи посете председника САД Кини, обећао веће отварање кинеске економије.

На годишњем састанку саветника у Школи економије и менаџмента Универзитета Цингхуа, Си Ђинпинг је присутнима поручио да је развој Кине прилика за цео свет, преноси АП.

Састанак је уследио неколико дана пошто је Си учврстио своју позицију на месту најмоћнијег кинеског лидера после Мао Цедунга док „Фејсбук“ настоји да продре на велико кинеско тржиште, наводи АФП.

Стране компаније често се жале због недовољног приступа кинеским тржиштима, наводи АФП додајући да се Закерберг нарочито потрудио да придобије кинеско врховно руководство у нади да ће убедити Пекинг да олабави своју забрану по питању „Фејсбука“.

Ројтерс преноси да је Закерберг фотографисан са колекцијом Сијевих списа као и како задовољно џогира по Тргу Тјенанмен упркос великом загађању ваздуха, а одржао је и предавање.

Ипак, стиче се утисак да „Фејсбук“ није много напредовао у убеђивању Пекинга да се предомисли, а то изгледа још мање вероватно с обзиром на јачање државне контроле над друштвеним медијима.

Иначе, у кинеској школи економије гостовали су многи лидери светских технолошких и финансијских компанија међу којима Стивен Шварцман из „Блекстона“, Лојд Бленкфејн из „Голдман Сакса“ и Илон Маск из „Тесле, као и многи кинески предузетници међу којима се истиче оснивач „Алибабе“ Џек Ма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво