„Круг здравља“, апликација за помоћ младима са менталним проблемима

Због специфичног начина живота и изложености стресу, у свету и код нас, све више младих има проблема са менталним здрављем. Рано препознавање болести кључно је за излечење. Тим домаћих стручњака осмислио је мобилну апликацију „Круг здравља“, која помаже корисницима да начине први корак ка решавању проблема.

Делује једноставно: довољно је додиром на екран мобилног телефона потражити помоћ. У року од 48 сати стиже одговор на постављена питања.

А она се најчешће односе на такозване „болести модерног доба“. Статистика је поражавајућа: свака десета особа у Србији пати од паничног поремећаја, док 26 одсто младих има неку врсту социјалне фобије.

Апликација „Круг здравља“ коју је могуће бесплатно преузети у Гугл и Плеј продавници, може бити корак до излечења.

„Ту су различите врсте фобија, као што је социјална фобија, баш због тога што је све више младих затворено, слабо се креће, и све више времена проводи за рачунаром и тако даље, оно што је, ту негде, мањак социјалних вештина“, објашњава Марија Бенин, клинички психолог и психотерапеут.

„Гледајући начин на који најбрже и најлакше можемо да допремо до младих пре свега, дошли смо на идеју да је апликација најбољи начин да се то оствари. С обзиром на све услуге које им пружамо путем апликације, између осталог, да њима пружимо оно што је најважније, а то је анонимност“, истиче Слободан Цвијовић, један од аутора „Круга здравља“.

Идеја о мобилном саветовалишту на даљину настала је пре неколико месеци. Иако у свету није новост, код нас је реализована први пут. На такмичењу младих иноватора Европе у области здравог живота, освојила је прво место.

„Суштина ове апликације је, пре свега, да пружи едукацију, да информише људе о проблему менталног здравља које је у Србији, нажалост у порасту. Да просто буде ту за њих, да у пола дана, пола ноћи, буде ту да пружи све релевантне информације, да просто избришемо Гугл као доктора“, додаје Цвијовић.

Осим онлајн савета корисницима су доступни блогови, видео-радионице и савети где и како потражити помоћ. Израду апликације су, између осталих, подржали Министарство омладине и спорта, београдска Канцеларија за младе и делегација Европске уније.

број коментара 0 пошаљи коментар