Астронаути поправљају роботску руку на Космичкој станици

Двојица америчких астронаута изашла су у свемирску шетњу да поправе дотрајалу роботску руку Међународне космичке станице, наводи се у саопштењу Насе.

Астронаути поправљају роботску руку на Космичкој станици Астронаути поправљају роботску руку на Космичкој станици

Рука која је добро служила више од 16 година показује знаке умора и Наса жели да она буде у савршеном радном стању да би могла да прихвати америчку свемирску летелицу за снабдевање идућег месеца.

Астронаути Ренди Бресник и Марк Ванде Хај почели су свој излазак у 14.05 по средњоевропском времену када су активирали батерије свог свемирског комбинезона и затим изашли у свемирски простор.

Предвиђено је да ће њихов излазак у свемир трајати шест и по сати. То је прва од три свемирске шетње планиране током наредне две недеље.

Планирано је да замене шаку велике роботске руке произведене у Канади. Механизам за прихват шаке је лоше функционисао у августу.

Рука је дуга 18 метара и има пресудну улогу у радовима на свемирској станици и такође служи да „ухвати" летелице које редовно долазе да снабдевају станицу.

Ово је 203. свемирска шетња у историји Међународне космичке станице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво