Четвртина Србије никада није користила рачунар

Више од четвртине грађана Србије никада није користило рачунар нити интернет, показују резултати истраживања Републичког завода за статистику о употреби информационо-комуникационих технологија у Србији.

Четвртина Србије никада није користила рачунар Четвртина Србије никада није користила рачунар

Недавно спроведено истраживање обухватило је 2.800 домаћинстава и 2.800 појединаца узраста од 16 до 74 године.

Налази показују да рачунар у Србији поседује више од две трећине домаћинстава, 68,1 одсто, што је повећање од 2,3 одсто у односу на 2016, и за 3,7 одсто више у односу на 2015. годину.

Више од половине домаћинстава, 52 одсто, поседује један, а 45 одсто два рачунара. Такође, 68 домаћинстава има интернет прикључак, што је раст од 3,3 одсто у односу на лане.

Заступљеност рачунара у домаћинствима варира од територијалне целине: у Београду износи 77,8 одсто, у Војводини 66,2 одсто, а у централној Србији 65,3 одсто.

Готово сва домаћинства, 99,6 одсто, имају ТВ, а 58,4 њих кабловску ТВ. Мобилни телефон поседује 90,5 одсто домаћинстава, а лаптоп 43,7 одсто, што је повећање 4,5 одсто у односу на прошлу годину.

Према резултатима истраживања, број појединачних корисника рачунара повећао се за 1,1 проценат у односу на 2016. годину. Наиме, више од 3,6 милиона људи (67,7 одсто) користило је рачунар у последња три месеца, 1,3 одсто користило је компјутер пре више од три месеца, а 4,9 одсто пре више од годину дана, док чак 26,1 одсто људи никада није користило рачунар.

На питање колико су често у просеку користили рачунар у последња три месеца, 86,4 одсто испитаних одговорило је сваког дана или скоро сваког дана, 7,1 одсто њих најмање једном недељно, 4,9 одсто најмање једном месечно, а 1,6 процената ређе него једном месечно.

Када је реч о коришћењу интернета, у Србији је 70,5 одсто људи користило интернет у последња три месеца, 1,6 одсто њих пре више од три месеца, а 2,3 пре више од годину дана, док чак четвртина, 25,6 одсто испитаника, никад није користила интернет.

Током последња три месеца, свакодневно је интернет користило 88,2 процента испитаника, што значи да је више од 3,3 милиона људи у Србији „на мрежи“ сваког или скоро сваког дана.

Истраживање је обухватило и 1.655 предузећа, а показало се да сва она користе рачунаре у пословању.

Када је реч о онлајн куповини, више од 1,63 милиона људи у Србији куповало је или поручивало робу и услуге путем интернета у последњих годину дана, али истовремено готово половина корисника интернета, њих 49,9 одсто, никада није куповало или поручивало робу или услуге путем интернета.

Највећи број корисника путем интернета купује или наручује одећу и спортске производе, 58,2 одсто, затим добра за домаћинство, 21,7 одсто, електронску опрему 20,1 проценат, рачунарску опрему 12 одсто.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво