Аутомобил који од команди има само једно дугме!

Развој технологије сваког дана толико напредује да нас често оставља без даха. У Дубаију је на једној изложби немачки аутомобилски гигант „Фолксваген“, у сарадњи са властима тог емирата, представио аутоматизовано возило „Седрик“, које би се кретало на притисак дугмета.

Власти Дубаија намеравају да тај град учине једним од најпаметнијих и најодрживијих на свету, а прототип возила „Седрик“ би могао да помогне тој амбицији.

Произвођач тврди да иако је реч о концепту, тај аутомобил је одржив, безбедан, погодан и лак за управљање а за контролу користи само једно дугме. Осим тога потпуно аутоматизовано возило користиће мање простора и енергије.

„Ово је паметан аутомобил. Сматра се јединственим јер је без возача и омогућава вожњу у било ком простору“, истиче султан Бути Бен Мејрен, генерални директор Одељења за управљање земљиштем у Дубаију.

На „Волксвагеновој“ интернет страници стоји и да ће „Седрик“ бити понуђен да га користе пензионери, инвалиди и становници града који немају аутомобил или возачку дозволу.

Власти Дубаија размишљају да га употребе како би заинтересованима показивали места за градњу. Возило прима четири особе, има 36 сензора захваљујући којима се прилагођава окружењу.

Вај-фај систем ће се активирати на гласовну команду, а волан и педале би били потпуно аутоматизовани што значи да путници могу безбрижно да седе и возе се.

У том емирату је тестиран и први електрични такси без возача чиме Дубаи жели да постане пионир у тој области футуристичког превоза. Планира се интегрисање самовозећих таксија у транспортну мрежу са метроом, аутобусима и трамвајима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво