Пројекат соларне пустињске куће наших студената у финалу у Дубаију

Студенти Архитектонског факултета у Београду изборили су учешће на угледном међународном такмичењу у Дубаију "Solar Decathlon Middle East" са пројектом соларне пустињске куће под називом "Twist Box".

У конкуренцији 20 најпрестижнијих факултета, студенти из Србије покушаће на најбољи начин да прикажу нови поглед на питање савремене, одрживе, зелене градње и енергетске ефикасности.

Студенти ће током такмичња морати да изграде употребљиву, функционалну и самоодрживу кућу у пустињском амбијенту, а која ће поред представљања жирију, бити и демонстрациони павиљон за ширу јавност која ће видети примену нових технологија у грађевинарству.

Први корак је представљање макете соларне куће у Дубаију, у октобру, са 2.000 излагача из целог света, а захваљујући подршци компаније ДХЛ, макета ће безбедно стићи на жељену локацију, наводи се у саопштењу те компаније.

„Пројекат је изазован и занимљив, колико смо могли упознали смо се са земљом, народом, климом. После представљања макете, следи склапање куће у Београду, верујемо да ћемо имати прилику да је прикажемо грађанима, па онда расклапање и одлазак на такмичење“, објашњава Наташа Ћуковић Игњатовић, руководилац пројекта и доцент на Архитектонском факултету.

Пренос макете, а поготово куће је захтеван и компликован процес а у томе ће им помоћи ДХЛ, који ће обезбедити компликован транспорт.

„И сам пласман у финале је сјајан успех, много нам значи што ћемо се борити против најпрестижнијих факултета из Бордоа, Ајндховена, Напуља“, каже Наташа.

Соларна пустињска кућа има око 80 квадрата, предвиђена је за становање три генерације или шест особа.

Велики допринос комплетном тиму са Архитектонског факултета пружили су и професори и дипломци са Електротехничког, Машинског, Шумарског факултета и ФОН-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво