„Спејс икс“ лансирао нову капсулу, сладолед стиже на Космичку станицу

Капсула компаније „Спејс икс“ успешно је лансирана ка Међународној космичкој станици, носећи тоне материјала за научне експерименте, али и сладолед, јавља агенција АП.

„Спејс икс“ лансирао нову капсулу, сладолед стиже на Космичку станицу „Спејс икс“ лансирао нову капсулу, сладолед стиже на Космичку станицу

Корпорација Илона Маска једна је од две приватне транспортне компаније ангажоване од стране Америчке агенције за истраживање свемира (Наса).

Као што је уобичајено за овакве „карго летове“, бустер-ракета одбачена са капсуле недуго по полетању са космодрома Кејп Канаверал слетела је на тло - све у склопу дугорочних настојања „Спејс икса“ да рециклира ракете и смањи трошкове.

Највећи део око 2,9 тона терета, који ће до Међународне космичке станице стићи у среду, намењен је научним експериментима.

У терету је овога пута и више врста сладоледа, као и 20 мишева који ће се у „Спејс иксовој“ капсули „драгон“ живи вратити за око месец дана, наводи АП.

Сладоледу ће се нарочито обрадовати америчка астронауткиња Пеги Витсон, која се у орбити налази од новембра, а предвиђено је да се кући врати почетком септембра. Новопридошли амерички космонаут Рандолф Бресник следећег месеца пуни 50 година.

Мишеви представљају део научне студије чији је циљ боље разумевање проблема са видом које има одређени број мушкараца астронаута.

Како агенција наводи, научници ће проучавати притисак у очима глодара, као и кретање течности у њиховим мозговима.

Месец дана боравка мишева у свемиру упоредиво је са периодом од три године када је реч о људима, наводи вођа експеримента Мајкл Делп, научник државног универзитета на Флориди.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво