Код Немаца само „евро 6“ мотори, у Србију стижу хиљаде старих дизелаша

Од следеће године у већину немачких градова неће моћи да уђу дизел-возила ако немају стандард мотора „евро 6“, одлучио је немачки регионални суд покрајне Баден-Виртемберг.

Град Диселдорф примењиваће ову норму, а она је у складу са Париским споразумом о загађењу чији је потписник Немачка. Та уредба се односи и на странце, а највише на нас јер ће у том случају многи морати да оставе своја возила купљена између 2000. и 2012. на паркинзима у предграђу немачких престоница и у центар оду метроом или трамвајем.

Овај корак је неопходан како би се зауставило даље загађење све док електрични аутомобили не буду више заступљени на градским улицама и док дизелаши заиста не постану – како данас тврде произвођачи аутомобила – чистији. Према најновијим подацима, „евро 6“ норме задовољава трећина дизелаша који саобраћају путевима у Немачкој.

„Ова прича има два аспекта: један је здравље нације, а други спречавање глобалног загревања планете. Честице које дизел испушта у ваздух веома су канцерогене“, каже аналитичар Јирген Рес.

Готово половина од три милиона нових возила колико се годишње прода у Немачкој јесу дизелаши. С друге стране, Европска агенција за животну средину саопштила је да су емисије финих честица и азотних оксида одговорне за бројне болести које сваке године само у Немачкој однесу 10.000 живота.

„Немогуће је прерадити возила, она се морају рециклирати и заменити најбоље електричним возилима зато идемо на то да у будућности избацимо за кратко време скоро целу гаму на чисто електрични погон. Ми смо спремни“, каже Ола Калеус из „Мерцедеса“.

У тој земљи процењују да ће у наредних пет година 14 милиона аутомобила са старим дизел-моторима бити замењено новим, чистијим дизелашима које задовољавају „евро 6“ норме.

Већина старих дизелаша отићи ће на тржишта Балкана, Азије и Африке.

Стручњаци процењују да ће више од 300.000 ових возила у наредне три године доћи и у Србију.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво