Представљен „мерцедес С класе“ који све ради сам!

Да ли би било безбедније када би возилом уместо људи управљали рачунари? Аутомобил који се сам вози, сам кочи и избегава препреке, сам се паркира представљен је новинарима у Цириху. Нова „С класа“ није само аутомобил намењен луксузу, кажу стручњаци, већ је најава потпуне аутоматизације вожње.

Сан футуриста да аутомобил иде без возача већ је јава. Серијски се израђује производ којим уместо вас управљају камере, сензори и сателити. Стручњаци „Дајмлера“ кажу да већ сада могу прећи на виши ниво аутономне вожње али да су правила која датирају из 1957. године ограничавајући фактор, јер је по њима у случају судара одговаран онај ко управља возилом.

У Америци је тај проблем решен – тамо је крив компјутер.

„Морали смо да уградимо сигурносни систем који сваких 20 секунди упозорава возача да мора да врати руке на волан. У експериментима са садашњим системом возили смо и до 600 км по Немачкој без учешћа возача, само преко компјутера. Једноставно то тражи закон од нас, а кад се промени, ми смо спремни на следећи потез – потпуно аутономну вожњу“, тврди Ралф Килгнер из „Дајмлер аутономне вожње“.

Тестирали смо и ми у пракси како изгледа кад вас компјутер вози у реалним условима саобраћаја. Аутомобил прати ситуацију испред и прилагођава вожњу, сам полази, сам кочи а на локалним путевима и ауто-путу и сам управља.

„И ево као што видите пустио сам руке, аутомобил сам иде, аутомобил сам иде у оквиру трака, једноставно то може да се види – он прати леву и десну обележену коловозну траку при брзини од 65 км на час. Оно што треба рећи да они који купе овај аутомобил код нас не покушавају
то јер често имамо необележене коловозне траке па може доћи до удеса“, објашњава новинар РТС-а Драган Милутиновић, који је присуствовао презентацији „С класе“ у Цириху.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво