Естонија оснива прву амбасаду података у свету

Тиме што планира да отворити прву на свету виртуелну амбасаду података у Луксембургу почетком следеће године Естонија је направила још један корак напред у глобалном технолошком оквиру.

Естонија оснива прву амбасаду података у свету Естонија оснива прву амбасаду података у свету

У бази података која ће бити под високим степеном заштите, налазиће се сви важни подаци е-владе (владе Естоније) тако да ће и државе чланице НАТО-а и еврозоне моћи да им приступе чак и у случају пада компјутерског система у матичној земљи, преноси АФП.

„Безбедност података и сајбер безбедност су генерално кључне из перспективе и поверења људи и функционисања служби. Такође је важан део тзв. дневне дигиталне хигијене у све више дигитализованим друштвима“, навео је премијер Естоније Јури Ратас.

Премијер је то саопштење објавио након што је потписао споразум са луксембуршким колегом Ксавијером Бетелом о складиштењу података естонске владе у тој држави.

„Ово је прва амбасада података у свету“, нагласио је Ратас чија је мала држава која броји 1,3 милиона становника, називана и Е-стонија зато што је позната као пионир у области технологије, наводи агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво