Оснивач „Твитера“ веровао да ће мреже учинити свет бољим

Eвaн Вилијамс, оснивач „Твитера“ и суоснивач „Блогера“ открио је да је мислио да ће свет аутоматски постати боље место захваљући слободи коју пружају друштвене мреже, али признаје да је погрешио.

Вилијамс је то рекао у интервјуу који је дао Њујорк тајмсу, који га је представио као „типа који је отворио Пандорину кутију“.

„Док се он није појавио, људи су имали мало места где су могли да оду када су преплављени емоцијама и лудим идејама, једино су могли да напишу писмо неком листу или држе придике кошијама“, наводи њујоршки лист.

Њујорк тајмс Вилијамса, у смислу развоја комуникационих технологија, упоређује са достигнућем Јоханеса Гутенберга, изумитеља штампарске машине.

„Мислио сам да када једном сви буду у могућности да слободно говоре и размењују информације и идеје, свет ће аутоматски постати боље место. Погрешио сам у вези са тим“, признао је познати предузетник из Силиконске долине, који је члан управног одбора „Твитера“ са највећим бројем деоница ове компаније.

Вилијамс каже да је један од већих проблема с интернетом то што награђује екстреме.

„Рецимо да се на пример возите аутомобилом и видите судар. Наравно да ћете погледати. Свако погледа. Интернет схвати да то значи да сви траже више судара, па покушава да им их обезбеди“, истакао је оснивач Твитера.

Вилијамс тврди да му је циљ да разбије ову шему.

„Ако научим да ћу, крећући се тим путем, виђати све више и више судара, кренућу другим путем“, објашњава Вилијамс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво