Батерије за електричне аутомобиле које се пуне за пет минута!

На сајму у Берлину компанија „Стордот“ представила је погонске батерије за електроаутомобиле, које би могле да направе револуцију у развоју те врсте возила. Нове батерије пуне се за пет минута и смањују време задржавања на пумпама.

Електрични аутомобили још нису масовно прихваћени као превозно средство. Поред релативно високе малопродајне цене, једна од највећих препрека продаји аутомобила на струју јесте предуго чекање да се батерије напуне, што умањује њихову практичност у свакодневној вожњи, а пре свега на дужим релацијама.

Једно од решења јесу брзи пуњачи дуж аутопутева и прометних саобраћајница, али је и за то потребно много више времена него код пуњења горива на стандардни начин.

„Конструисали смо батерије које могу да се напуне супербрзо, односно за само пет минута, што је знатно краће време од постојећих брзих пуњача на којима се батерије пуне за 20 до 30 минута“, каже Дорон Мајрсдорф, директор „Стордота“.

Конструктори нове концепције батреија кажу да ће аутомобил после тога имати довољно ускладиштене енергије да пређе наредних 480 километара.

„Наше батерије су комбинација слојева нано материјала и органских једињења. Такође, приликом израде ових батерија не користи се графит који је уобичајен у литијум-јонским батеријама, јер онемогућава брзо складиштење електричне енергије“, истакао Мајрсдорф.

Нова технологија названа „флеш батери“ састоји се од 40 појединачних модула који су међусобно повезани у један пакет погонских батерија.

Фирма „Стордот“ саопштила је да је систем још у фази усавршавања, али да очекују да би у наредне три године ове батерије могле да нађу пут до продукцијских електричних аутомобила.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво