Руске мисије на Месец полазиће са „Восточног“

Све планиране мисије у склопу руског програма истраживања Месеца биће лансиране са космодрома „Восточни“ на руском Далеком истоку, открио је директор руске компаније „Лавочкин“ Сергеј Лемешевски за „Тас“.

„Донета је одлука да комплетан програм летова на Месец почиње на космодрому 'Восточни'“, истакао је Лемешевски.

Асоцијација за истраживање и производњу „Лавочкин“ државна је руска компанија, а између осталог, ради на развоју сателита који ће кружити око Месеца.

Прва мисија ће се звати „Луна-глоб“ и требало би да почне крајем 2019. године, додао је директор Лавочкина.

Руски свемирски програм предвиђа да пројекат „Луна-глоб“ буде наставак ранијих руских мисија на Месец. Последња таква истраживачка мисија била је „Луна-24“ 1976. године, када је летелица лансирана ка Месецу донела на Земљу узорке Месечевог тла.

У оквиру пројекта „Луна-глоб“ биће лансирана летелица без људске посаде која треба да истражи Месечев Јужни пол. Она ће сакупљати податке и емитовати их на Земљу.

Последња фаза пројекта предвиђа слање аутоматизоване свемирске станице „Луна-грунт“, која ће имати систем за сакупљање узорака Месечевог тла и њихово слање на Земљу ради даљег истраживања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво