Успешан прoбни лет првог великог путничког авиона направљеног у Кини

Први велики путнички авион кинеске производње обавио је данас први пробни лет, што означава симболичну прекретницу на путу Кине ка тржишту авиона, којим доминира Запад. Кинески авион Ц-919 конкурент је ускотрупним авионима „ербас А-320“ и „боинг 737“.

Успешан прoбни лет првог великог путничког авиона направљеног у Кини Успешан прoбни лет првог великог путничког авиона направљеног у Кини

Ако пробни лет буде успешан, произвођач авиона, државна компанија „Комершал еркрафт корпорејшн оф Чајна“ (COMAC) тражиће, пре него што почне продају, сертификат од власти за цивилну авијацију и од иностраних регулаторних тела.

Пробни лет првобитно је планиран за 2014, а почетак његове продаје за 2016. годину, али је то одложено због проблема у производњи.

Бао Пенгли, званичник компаније, изјавио је да се планира производња два авиона до 2019, пре почетка масовне производње.

Кинеска компанија је саопштила да има 570 наруџбина, углавном од кинеских државних авио-компанија.

Авион може да има од 155 до 175 седишта и стандардну дужину лета од 4.075 километара.

Развој тог авиона је главни корак на путу трансформације земље од светске јефтине фабрике у произвођача профитабилне технологије, према плану кинеских лидера.

Више од 200 кинеских компанија и 36 универзитета укључено је у истраживање и прављење авиона, али је коришћена и страна технологија за неке системе, укључујући моторе.

Први авион направљен у Кини, регионални авион с два мотора АРЈ-21, почео је да се користи у јуну 2016, осам година после првог пробног лета.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво