Посматрајући људе, вештачка интелигенција сама научила да вози

Нико заправо не зна како најнапреднији алгоритми раде то што раде. То би могао да буде проблем, наводи се у тексту часописа престижног америчког Технолошког института у Масачусетсу „МИТ технолоџи ривју“.

У тексту под називом Мрачна тајна у срцу вештачке интелигенције пише да је прошле године чудан аутомобил који управља самим собом пуштен на мирне путеве округа Монмаут у савезној држави Њу Џерзи.

„Експериментално возило које су развили истраживачи произвођача чипова 'Инвидије' није се по изгледу разликовало од других аутономних аутомобила, али није било налик ничему што су приказали 'Гугл', 'Тесла' и 'Џенерал моторс', и показало је растућу моћ вештачке интелигенције“, пише у чланку МИТ технолоџи ривјуа.

Наводи се да аутомобил није следио ниједну инструкцију коју му је задао инжењер или програмер.

„Уместо тога, у потпуности се ослањао на алгоритам помоћу којег је научио самог себе да вози гледајући човека како то ради. Обезбедити да аутомобил вози на овакав начин било је импресивно достигнуће. Али истовремено, помало уноси и немир, пошто није у потпуности јасно како аутомобил доноси одлуке“, стоји у тексту.

Наводи се да информација из сензора возила иде право у огромну мрежу вештачких неурона који обрађују податке и онда задају команде неопходне да би се управљало воланом, кочницама и другим системима.

„Изгледа да је резултат у складу са реакцијама које бисте очекивали од људског возача. Али, шта ако једног дана уради нешто неочекивано – удари у дрво, стане када се укључи зелено светло на семафору? Како сада ствари стоје, биће тешко одгонетнути зашто је то учинио. Систем је толико сложен да би чак и инжењерима који су га осмислили могло да буде тешко да изолују разлог било које појединачне акције“, наводи се у тексту магазина Технолошког института у Масачусетсу.

Магазин наводи да сличну мистерију изазива и програм Дип пејшент, који се примењује у болници "Маунт Синај" у Њујорку и врло прецизно процењује болести пацијената, без било каквог утицаја или уплитања лекара или другог медицинског особља.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво