Ирански „стелт“ ловац ускоро спреман за производњу

Финална верзија новог иранског ловца „кахер Ф-313“ представљена је јуче. Једносед двомоторац оставља врло слаб траг на радарима, што га чини скоро невидљивим за непријатеље.

Прва верзија летелица представљена је 2013. године, а ускоро ће ући у службу. За полетање и слетање може да користи кратке писте, опремљен је додатним резервоарима за гориво и има унутрашњи простор за бомбе.

„Кахер Ф-313“ у потпуности је домаће производње, може да лети на ниским висинама и да пружи блиску ваздушну подршку као и да испуњава извиђачке задатке.

Упркос томе што се Иран налази под емаргом од 1979. године, војни инжењери те земље постигли су задивљујуће успехе на пољу одржавања постојећих војних капацитета, али и у представљању нових технологија домаће производње.

Од 1992. године Иран је самостално произвео тенкове, оклопна возила, ракете, торпеда, дронове и ловачке авионе.

„Кахер Ф-313" је само један од неколико типова авиона представљених од 2007. године, када је Иран представио „азаракш“, односно „муњу“, који исте године улази у серијску производњу.

Следећи авион „секех“, односно „гром“, био је у технолошком смислу наставак, а Иран је 2010. године представио читаву ескадрилу тих авион.

Беспилотна летелица „мохаџер 6“ и ракета „факур" такође су међу великим достигнућима иранских инжењера.

Иранско ваздухопловство једино је у свету које у свом активном бројном стању и даље има ловце „Ф-14“, такозване „томкетове“, који су купљени од САД пре увођења ембарга.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво