Марибор, дигитални надгробни споменици, 3.000 евра по комаду

Мариборско погребно предузеће добило је већ 50 поруџбина за дигиталне надгробне споменике. Прототип споменика, вредног 3.000 евра, пре неколико дана представила је група локалних предузетника у сарадњи са тамошњим електротехничким факултетом.

Дигитални надгробни споменик пружа далеко више информација о покојнику од класичног, где су у мермеру или камену обично уклесани само име и презиме и датуми рођења и смрти, објавила је Словеначка телевизија, преноси Хина.

„Данашњи надгробни натписи врло су кратки, па о покојнику пружају само основне податке, док дигитално доба пружа небројено нових могућности, у животу и после смрти“, објавило је поводом постављања прототипа споменика на мариборском гробљу Побрежје локално погребно комунално предузеће.

Дигитални надгробни споменик, који напаја соларна батерија, корисницима пружа могућност приказивања текста, видео-записа и фотографија на екрану, који је кућиштем заштићен од атмосферских утицаја.

Текст, видео-снимке и фотографије особа може да одабере за свог живота, или то након његове или њене смрти може да учини родбина.

У погребном предузећу Марибор тврде да су за такве надгробне споменике добили већ 50 наруџбина, а цена им је 3.000 евра по комаду без ПДВ-а.

Аутори идеје рачунају на потенцијално велико тржиште Европе и Северне Америке.

Мариборски дигитални надгробни споменик, док му се не приближите, приказује само основне податке. Када покретима активирате сензоре, укључује се приказ изабраних фотографија, видео-снимака и текстова.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво