Научници покренули највеће вештачко сунце!

Научници су у Немачкој покренули нешто што је описано као „највеће вештачко сунце на свету“. Надају се да ће тај уређај помоћи при откривању нових начина за стварање климатски погодних горива, преноси АП.

Стварање таквих услова, као у пећи, са температурама које достижу 3.000 степени Целзијуса, јесте кључ за тестирање нових начина производње водоника.

Водоник је, по мишљењу многих, течност будућности. Он не испушта угљеник приликом сагоревања, што значи да не доприноси глобалном загревању. Међутим, да би се водоник произвео, потребно је поделити воду на две компоненте од којих је једна кисеоник, за шта су неопходне огромне количине електрицитета.

Истраживачи се надају да ће помоћу Сунчеве енергије избећи фазу потрошње толиких количина електричне енергије. Циљ је да временом почне да се користи право Сунце, уместо вештачког, које је направљено за овај експеримент.

Прављење вештачког сунца коштало је 3,5 милиона евра. Оно за четири сата потроши онолико струје колико је на годишњем нивоу потребно четворочланој породици.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво