„Гугл мапе“ уводе опцију праћења кретања корисника

Корисници апликације „Гугл мапе“ ускоро ће моћи да поделе с пријатељима и породицама податке о свом кретању, што ће показати коликог су дела своје приватности људи спремни да се одрекну у време неконтролисаног дељења информација.

Опција за надзор кретања почеће да се уводи у новој верзији апликације Гугл мапе за мобилне телефоне, која је инсталирана на већини паметних телефона у свету. Нова опција биће доступна и на компјутерима.

Компанија „Гугл“ верује да ће на тај начин људи лакше обавештавати друге где се налазе, без позивања или слања порука, а корисници ће одлучивати с ким желе да деле податке о свом кретању и на колико дуго.

Дељење локације путем Гугл мапа могло би да изазове проблеме у браковима и везама, ако један партнер буде захтевао да све време зна где се други налази.

Тензије могу да настану и ако родитељи буду инсистирали да њихова деца укључе ту опцију када излазе.

„Гугл“ не очекује много жалби због нове опције, пошто свако може да бира да ли ће укључити праћење свог кретања и ко ће имати приступ тим информацијама.

Корисници Гугл мапа ће после укључивања опције „дељење своје локације“ моћи да одаберу особу из именика с којом желе да поделе где се налазе, и њој ће стићи порука с обавештењем где се корисник нове опције налази.

Ако прималац поруке нема инсталирану апликацију Гугл мапе на телефону, добиће у поруци линк путем којег ће видети послату локацију на мапи у интернет претраживачу.

Корисници ће моћи да одреде колико дуго ће њихово кретање бити праћено сваки пут кад одлуче да поделе локацију с неким. Ако корисници не прецизирају колико дуго ће њихова локација бити видљива, „Гугл“ ће их повремено подсећати мејлом да је праћење њихове локације и даље укључено.

Слична опција праћења годинама постоји у апликацији Глимпс.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво