Милијардери уз помоћ сателита и дронова желе да спасу свет

Неки од најутицајнијих филантропа међу милијардерима планирају да лансирају моћну дигиталну платформу која би контролисала лавину података који стижу са сателита сваког дана и учине их доступним у хуманитарне сврхе и за заштиту животне средине.

Милијардери уз помоћ сателита и дронова желе да спасу свет Милијардери уз помоћ сателита и дронова желе да спасу свет

Бил и Мелинда Гејтс, који управљају и средствима легендарног инвеститора Ворена Бафета, удружили су се са оснивачем „И-беја“ Пјером Омидјаром да би основали пројекат "Radiant Earth", складиште и архиву за податке и фотографије које су прикупили сателити, дронови и остали ваздухоплови.

Очекује се да ће пројекат коштати више милиона долара, а главни циљ је да се пронађу начини да се подаци о Земљи и фото-материјал анализирају, комбинују и учине доступни без накнаде и онима који нису стручњаци.

„'Radiant' ће помоћи да се изгради 'ко, шта, где, када и зашто' за планирање и управљање ставкама попут глобалног здравља, одрживог развоја, реакција у случају непогода, безбедности хране“, објаснила је Ен Хали-Миљарезе.

Фондација Била Гејтса и његове супруге је позвала у Сијетл више од 150 научника и стручњака за анализу података на симпозијум "Thought Leaders Summit".

Разматрано је шта је потребно хуманитарним организацијама, групама за заштиту спољашње средине и земљишта.

Процењује се да је током последњих пет година број сателита који су употреби порастао 40 одсто, те да их око Земље кружи готово 1.400.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво