У „комшилуку“ откривен нови систем са седам планета сличних Земљи

Астрономи су открили нови звездани систем, удаљен око 40 светлосних година од Земље. Назван је „Трапист 1“, а у њему чак седам планета сличних Земљи кружи око патуљасте звезде.

19.38 – Лансирањем телескопа „Џејмс Веб“ 2018. године, научници се надају још бољем и прецизнијем проучавању поменутог система. Тај телескоп ће бити у стању да открије хемијске трагове воде, метана и кисеоника потенцијалних планетарних атмосфера.

19.32 – Под повољним атмосферским условима, на површини свих откривених планета могла би да се налази вода, али три планете у појасу „Златокосе“ за то имају најбоље шансе, објаснио је Томас Зурбухен, сарадник-администратор у Научном директорату Насе у Вашингтону.

19.21 – Никада досада није откривен звездани систем са толиким бројем планета величине Земље и највероватније стеновитих, истиче Сара Сигер, професорка планетарне физике на Институту за технологију у Масачусетсу (МИТ).

19.08 – Шест планета ближих патуљастој звезди леже у зони где би температуре могле да се крећу од 0 до 100 степени Целзијуса. Од тих шест планета, научници сматрају да би на три могла да постоји вода.

19.01 – Мишел Гилон и његов тим са Универзитета у Лијежу, помоћу телескопа „Спицер“, открили су седам планета сличних Земљи. Оне се крећу око патуљасте звезде, у систему „Трапист 1“, удаљеном од нас „само“ 40 светлосних година.

„Трапист 1“ се налази у сазвежђу Водолија, а име је добио по телескопу у Чилеу, којим управљају научници из Белгије. Телескоп са Земље открио је две планете, а Насин свемирски телескоп „Спицер“ открио је још пет.

Планете су откривене помоћу такозване „транзитне методе“. Том методом телескопи региструју благо затамњење када планете на својој путањи стану између телескопа и звезде која се посматра.

Егзопланете, односно екстрасоларне планете, небеска су тела слична Земљи и круже око других звезда. Научници посебно обраћају пажњу на оне егзопланете чија је удаљеност од звезда слична раздаљини између Земље и Сунца.

Последњих година, човечанство открива све више потенцијално насељивих егзопланета, на којима се процењује да постоје услови неопходни за стварање живота.

Прво велико откриће објављено је пре две године – телескопом „Кеплер“ откривена је планета веома слична Земљи. Планета је названа Кеплер 452-Б.

Удаљена је око 1.400 светлосних година од Земље, од које је већа за 50 одсто, и треба јој 385 дана да обиђе око своје звезде.

Осим Кеплера 452-Б, прошле године откривена је Проксима Б, која се налази у орбити звезде најближе нашем систему. Научници сматрају да је планета стеновита и да има добрих услова за постојање воде на њеној површини, што је један од предуслова за развој живота.

Проксима Б се налази на удаљености од седам и по милиона километара од своје звезде, колика је и удаљеност Меркура од Сунца.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво