После успешног лансирања, руска ракета „сојуз У“ одлази у историју

Теретна свемирска летелица без посаде успешно је полетела за Међународну станицу за истраживање свемира са космодрома „Бајконур“ у Казахстану.

Ракета „сојуз“ са свемирским бродом „Прогрес МС-05“ полетела је, како је предвиђено, данас у 11.58 по локалном времену, односно 6.58 по централноевропском времену.

Та мисија је уследила после неуспелог лансирања претходне летелице „Прогрес“ 1. децембра прошле године, која се срушила мање од седам минута по полетању, а запаљени остаци пали су на ретко насељене области у јужном Сибиру близу границе са Монголијом.

Званична руска истрага закључила је да се неуспело лансирање догодило услед грешке у производњи у „сојузовом“ мотору. Пре данашњег полетања, извршене су детаљне пробе мотора и спроведена свеобухватна провера производних инсталација.

Летелица ће Међународној станици за истраживање свемира испоручити око две и по тоне различитог терета, укључујући научну опрему, гориво, воду, храну, одећу и лекове за чланове посаде.  

Русија шаље такве теретне летелице ка Међународној станици за истраживање свемира три пута годишње. Када обаве своју мисију, оне падну ка Земљи и сагоре у атмосфери изнад Пацифика.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи