Индија лансира 104 сателита, нада се рекорду

Индијска организација за истраживање космоса ће 15. фебруара лансирати у космос ракету са чак 104 сателита, а ако подухват буде успешан, Индија ће поставити светски рекорд као земља која је лансирала највећи број сателита одједном. Тиме би претекла Русију, која је у јуну 2014. године лансирала 39 сателита у једној мисији.

Индија лансира 104 сателита, нада се рекорду Индија лансира 104 сателита, нада се рекорду

Ракета с комерцијалним сателитима биће лансирана са јужне космичке станице у Срихарикоти, најавила је Индијска организација за космичка истраживања (ИСРО), преноси АФП.

Поларно сателитско лансирно возило ће носити главни сателит за осматрање Земље, који је тежак 714 килограма, и 103 мања такозвана наносателита, који су заједно тешки 664 килограма.

Скоро сви наносателити потичу из других земаља, међу којима су Израел, Казахстан, Холандија, Швајцарска, Уједињени Арапски Емирати, а 96 их је из САД, наводи се у саопштењу.

Интересовање за лансирање комерцијалних сателита у космос све је веће, с обзиром на то да телекомуникационе, интернетске и друге компаније, али и многе земље, теже ка бољим и технолошки напреднијим комуникацијама.

Индија се надмеће са другим међународним играчима за већи удео на лансирном тржишту, а позната је по финансијски повољном космичком програму, наводи француска агенција.

Прошлог јуна, Индија је поставила национални рекорд успешно лансиравши ракету са 20 сателита, укључујући 13 из САД. Такође је послала ракету без посаде у орбиту Марса 2013. године, по цени од само 73 милиона долара, док је мисија Насе на Марс коштала 671 милион долара.

ИСРО разматра и могућност мисија на Јупитер и Венеру.

Премијер Индије Нарендра Моди често хвали космичку технологију своје земље, а 2014. године је приметио да је ракета која је лансирала четири страна сателита у орбиту коштала мање него снимање холивудског филма Гравитација.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво