Виртуелна изложба о Тесли од данас и на мобилним телефонима

Прва музејска изложба у виртуелној реалности посвећена Николи Тесли, од данас је доступна и на мобилној апликацији, на српском и енглеском језику.

Како изгледа стајати поред Тесле у његовој хидроцентрали на Нијагариним водопадима, асистирати му у Колорадо Спрингсу или на платфотми торња на Лонг Ајленду, а каква је била Теслина соба у чувеном хотелу „Њујоркер“, моћи ће да сазнају сви власници телефона који омогућава ВР (Виртуелну реалност) и који апликацију скину са „Гугл плеј" и „Епл ап стор“.

Апликацију су израдиле компаније „Дајрект медија“ и „Диџитал мајнд“.

Аутор изложбене поставке и директор „Диџитал мајнда“ Витомир Јевремовић истакао је да неко ко никада није искусио виртуелну реалност нема начин да замисли како ће изгледати када вам се Никола Тесла лично обрати.

„Стицај срећних околности је то да је технологија за ВР стасала баш у години када се обележавала 160. годишњица од Теслиног рођења и да нам се пружила та невероватна прилика да баш сада урадимо један од првих ВР музеја на свету“, рекао је Јевремовић.

Директор „Дајрект медија“ Јован Стојановић објаснио је да та компанија жели апликацијом „Доживи Теслу“ да свим поштоваоцима великог научника омогући јединствено искуство интеракције са Теслом.

„Модерне технологије данас уметност и науку чине доступнијима него икада и на овај начин желимо да подсетимо да је део Теслине доктрине била употреба технологија за доборбит целог друштва““, рекао је Стојановић.

Виртуелна тура може да се види и на сајту doziviteslu.com, односно nikolateslaexperience.com.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. феб 2017, 08:12) - Слободан човек [нерегистровани]

Можда је и добра, али не може да се инсталира

"Тренутна верзија није компатибилна са вашим уређајем".

Телефон са Андроид 6.0 оперативним системом...

(уторак, 14. феб 2017, 12:32) - anonymous [нерегистровани]

user

malko je dosadna aplikacija, mnogo dosadnog pricanja a nigde skip dugmeta

(понедељак, 13. феб 2017, 18:44) - anonymous [нерегистровани]

I Hrvati napravili izlozbu o Tesli

i to pod pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarovic. Svojataju ga kao svojeg. I njega bi strpali u Jasenovac da je ostao u Hrvatskoj, a sad ga svojataju jer im dize rejting.