Еволуција мобилних телефона, од „цигле“ до „ајфона“ и „ноута“

Од „Моторолине“ познате „цигле“, преко „нокије 3310“ до експлозивног „галакси ноута 7“, ово су најзначајнији мобилни телефони.

Све је почело од "DynaTAC", „Моторолиног“ телефона познатог као „цигла“, који се појавио 1984. године. Требало му је 10 сати да се напуни, батерија је издржавала 30 минута разговора, могао је да запамти 30 бројева и коштао је 4.000 долара, што би данас било 9.500 долара.

Права ситница, зар не?

Еру мобилних телефона започела је „Моторола“, па није изненађујуће да је америчка компанија и наставила тај тренд са "StarTAC". Тај модел није био „хладно оружје“, преклапао се и могао стати у џеп, без проблема.

Не само да је „Моторола“ успела да направи мањи и функционалнији телефон, већ је са ценом од 1.000 долара био и далеко приступачнији. Одмах је постао врло популаран, а често се могао видети по серијама и филмовима.

Финска компанија „Нокија“ на сцену мобилних уређаја у великом стилу ступа 1996. године са „комуникатором“. Био је испред свог времена у сваком погледу.

Са осам мегабајта меморије (четири на располагању кориснику), дизајниран као „шкољка“, са екраном и тастатуром, могао је да претражује веб, шаље мејлове и управља личним подацима.

Једина мана била је дебљина од око четири центиметра и тежина од 400 грама.

Ако је „Нокија“ са „комуникатором“ постала популарна, онда је са „6210“ зацементирала свој статус водеће компаније на тржишту почетком новог миленијума.

Шта још рећи о неуништивој легенди, када је људи широм света и дан данас, 17 година касније (што је вечност када су у питању техничке справе), и даље користе.

Издржљив, мали, лак за коришћење и са батеријом која је без проблема могла да прегура и неколико дана, није никакво чудо што је стекао култни статус.

Исте године када се појавио „6210“, финска компанија је одлучила да јој производња једног врхунског уређаја није довољна, па је избацила још један. Тачније два, али се „3210“ и „3310“ увек спомињу заједно.

Осим свега онога што је „6210“ већ имао, „3310“ је донео, између осталог, и маске које се лако мењају и тихи мод вибрације.

Био је такође први телефон који је могао споји три СМС-а у један дугачак текст. Наравно, ту су и незаобилазне игре „Змија 2“ и „Спејс импакт“.

Добри, стари и опробани рецепт се не мења, па је из „Мотороле“ 2004. године стигао легендарни „рејзр“ (Razr). Дотада мобилни уређаји нису сматрани предметима који поред функционалности треба да имају и естетске критеријуме.

Танак, са глатким, сјајним, металним кућиштем и екраном у боји. Чак је имао и мини УСБ улаз за пуњење и пребацивање музике.

Ниједна листа мобилних телефона не би била потпуна без „Блекберија“. Када се 2007. године појавио на тржишту, "curve" је био нешто невероватно.

Препознатљивог изгледа, са тастатуром, куглицом и камером, "curve" је био сан свих правих љубитеља технологије.

По многима можда и најзначанији паметни телефон, који је померио све границе, било да су изглед, могућности или перформансе у питању, био је „ајфон“.

Када се појавио, 2007. године, покренуо је потпуно нову економију и социјалну димензију коришћења апликација, а његов успех је подигао компанију „Епл“ на нове висине.

Јужнокорејски џин „Самсунг“ је годинама у клинчу са „Еплом“. Са фоксуом на производњи уређаја са већим екранима, такозваним „фаблетима“, „Самсунг“ је прошле године избацио „галакси ноут 7“.

Револуционарни дизајн, заобљени екран, отпорност на воду и још много тога, „галакси ноут 7“ чине кецом у рукаву „Самсунга“.

И све би било као у бајци за Јужнокорејце, да није дошло до великих проблема у дизајну батерије, која је имала проблема са прегревањем и самозапаљивањем. Тако ће „галакси ноут 7“, упркос свим својим квалитетима, заувек остати упамћен као „експлодирајући самсунг“.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво