Астронаути поново у шетњи свемиром

Астронаути из Међународне свемирске станице у орбити око Земље су изашли у још једну „свемирску шетњу“, да би прикључили нове и боље батерије на електро-мрежу те станице.

Исти посао обавили су и прошлог петка. Командант Шејн Кимбро поново предводи операцију, овог пута уз помоћ Француза Томаса Пескеа.

Они ће, по упутствима Контроле лета у Хјустону, на три прикључене литијум-јонске батерије, укључене прошле недеље, додати још три. И сада им помаже робот који је пре њиховог изласка обавио најтежи део посла, одстранивши старе и поставивши нове батерије.

„Свемирске шетње“ су високоризичне активности, те је увек пожељно скратити их што више, рекли су званичници Насе. Песке је први Француз у „свемирској шетњи“ у последњих 15 година.

Наса очекује да ће бити потребно две-три године да се замени свих 48 старих никл-водоничних батерија из којих станица добија струју коју дају соларни, фото-елекрични панели на „крилима“ станице, распона 65 метара и површине 2.500 квадратих метара.

Агенција за истраживање свемира је рекла да су нове, литијум-јонске батерије кључне за обнову соларне енергетско-мрежне инсталације, јер су толико ефикасне, да ће их бити потребно упола мање него старих батерија, те ће се уштедети и простор.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се