„Теслин“ аутопилот предвиђа судар пре него што се деси

Од када је „Тесла моторс“ избацио верзију 8.0 свог система аутопилота, извршни директор компаније Илон Маск је у неколико наврата хвалио његов потенцијал. Најновији снимак судара у Холандији показује колико безбедносни систем може да буде значајан.

На снимку се може чути како „Теслин“ аутопилот упозорава о потенцијалном судару услед кочења возила које се налази испред. Систем одмах после почиње да кочи, а неколико тренутака касније црвени аутомобил удара у возило испред себе.

Срећом, нико није озбиљно повређен у судару, наводи Ханс Нордсиј, корисник Твитера који је поставио снимак на Јутјуб уз дозволу возача који је снимао.

Потврдио је да је прво аутопилот почео да кочи пре него што је возач успео да реагује и притисне педалу за кочење.

Користећи радарску детекцију заједно са вузелним сензорима, Маск је тврдио у септембру да нови софтвер може да види кроз возила која се крећу испред њих.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 29. дец 2016, 06:23) - anonymous [нерегистровани]

О боже мој

колико од једном памети на овом порталу?...Господо, не расипајте се овде са толиком памећу, већ урадите то практично...Нашем ФИАТ-у 500л би добро дошла та ваша побољшања па не траћите узалуд ваше време а и ваше идеје сачувајте за вас...

(среда, 28. дец 2016, 19:49) - bata [нерегистровани]

a onda

A onda recimo desi se ovako nešto kad je sunce pod odredjenim uglom ili ko zna koja nepredvidjena okolnost i ovaj svemoćni sistem ne vidi ništa i covek pogine bez veze.

(среда, 28. дец 2016, 19:09) - anonymous [нерегистровани]

pametno

AL STA JE SA ONIM STO IZA DOLAZI, ON NIJE PAMETAN KO TESLA

(среда, 28. дец 2016, 18:39) - Nemanja [нерегистровани]

nije vidovit

Terenac je isao sporije od Teslinog automobila koji mu se priblizavao, i to je ono sto je program signalizirao, a ne to da ce se sudariti dva prednja vozila.

(среда, 28. дец 2016, 18:21) - anonymous [нерегистровани]

Nije predvideo sudar

Nije predvideo sudar vec je upozorio vozaca da se udaljenost ka vozilu ispred naglo smanjuje. Da je korsa uspela da skrene, ovo ni ne bi bilo na vestima a Tesla bi reagovao isto.

(среда, 28. дец 2016, 17:56) - Abakus [нерегистровани]

Autopilot

Loš softver. Autopilot u ovom sličaju ima loš softver koji ne drži bezbedno odstojanje između (od) vozila. Posledica je sudar, jer autopilot nije imao dovoljno vremena za bezbedno kočenje. Očekujem poboljšanje softvera u verziji 9.0, naravno sa opcijom koju već poseduje, a to je predviđanje sudara pre nego što se sudar desi.