„Никола“, будућност камиона

За хибридне аутомобиле „Тесла“ сте чули – али вероватно нисте за хибридни камион под именом „Никола“. Наиме, ово је други пут да најпрестижнији производи у области транспорта у Америци носе име нашег највећег научника. „Никола“ је камион који ће покретати ћелије водоника и који ће са једним пуњењем моћи да пређе 1.900 километара.

Снага камиона је довољна да произведе вучну силу за транспорт око 36 тона терета, са аутономијом од 2.000 километара. Исто толико има и коњских снага, и невероватних 5.000 њутнметара максималног обртног момента.

„Ово је најнапреднији камион икада направљен. Једна од иновација је паметна табла, која омогућава возачима да одаберу најекономичнији пут. У кабинама су и кревети, "епл" ТВ, вајфај, приступ 4Г мрежи, али и фрижидер, замрзивач и микроталасна“, каже Тревор Милтон из компаније „Никола 1“.

Потенцијалне купце су привукли тиме што им нуде камионе на лизинг. Мамац је и понуда бесплатног метана за првих 1,6 милиона километара, који ће бити покривени ценом лизинга.

„Највећи проблем за ова возила је управо недостатак инфраструктуре која ће им пружати услуге као што је пуњење овим горивом. Због тога, ова али и друге компаније планирају да производе своје течно хидрогенско гориво, које ће се продавати у САД и Канади од 2018. године“, истиче Волфанг Бернард из „Дајмлер камиона“.

Цену закупа нису у „Николи 1“ открили, али су прихватили резервације у износу од скоро три милијарде долара (толико кошта, према проценама, 7.000 камиона). Њихов план од 50.000 комада годишње, колико су планирали да произведу – кажу аналитичари, мало је преамбициозан.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво