Победа „Самсунга“ на суду против „Епла“

Врховни суд САД је пресудио у корист произвођача паметних телефона „Самсунг“ у спору око патента с „Еплом“, а у вези са дизајном модела „aјфон“.

Судије су навеле да „Самсунг“ можда неће морати да плати за сав профит који је зарадио са својих 11 модела, пошто је споран само мали део уређаја.

„Епл“ је раније добио пресуду против „Самсунга“, у вредности од 399 милиона долара, пошто је јужнокорејски произвођач копирао „ајфонов“ патентирани дизајн, али је сада случај враћен на нижи суд, који треба да одлучи колико ће „Самсунг“ морати да плати.

Закон који се односи на тај случај потиче из 1887. године и налаже да се за кршење права на патент плати цео профит.

„Епл“ тврди да „Самсунг“ треба да исплати сав профит од продаје читавог уређаја који садржи спорну компоненту, док јужнокорејски технолошки џин то оспорава и сматра да као казну треба да исплати искључиво профит повезан са посебном компонентом која је копирана.

Судија Соња Сотомајор је написала да закон не захтева да накнада буде заснована на целом производу, већ само на делу производа.

Одлуком Врховног суда у САД, одбачена је пресуда федералног жалбеног суда, који је навео да „Епл“ има право на цео профит.

Врховни суд, међутим, није изложио начин за израчунавање одштете, док је Сотомајорова навела да је на судијама нижих судова да то одлуче.

„Самсунг“ је раније тврдио да је у одређивању велике накнаде игнорисана чињеница да његови телефони имају преко 200.000 патената које „Епл“ не поседује, док су из „Епла“ истицали да је таква одштета праведна, пошто је успех „ајфона“ директно повезан с његовим особеним изгледом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи