Руски теретни брод распао се на висини од 190 километара изнад Земље

Руска агенција за истраживање свемира „Роскосмос“ огласила се ванредним саопштењем на свом званичном сајту да је дошло до уништења њиховог свемирког теретног брода. Узроци губитка летелице се још не наводе, хитна истрага је у току.

Према прелиминарним информацијама, непредвиђени губитак теретне капсуле „прогрес МС-О4“ догодио на висини од око 190 километара изнад руралне, ненасељене планинске територије Републике Тува, и већина делова је сагорела у густим слојевима атмосфере.

Државна комисија анализира тренутну ситуацију. Губитак теретног брода неће утицати на нормалан рад система станице и посаде Међународне космичке станице, наводи се на сајту „Роскосмоса“.

Раније данас руска агенција за истраживање свемира је саопштила да је изгубила контакт са својим беспилотним свемирским бродом за снабдевање који је кренуо ка Међународној космичкој станици, убрзо после његовог полетања са космодрома „Бајконур“ у Казахстану.

„Контакт је изгубљен 383 секунде после полетања ракете 'сојуз' са карго капсулом 'прогрес МС-О4'“, саопштила је данас агенција „Роскосмос“ и додала да стручњаци покушавају да сазнају шта је узрок проблема.

По плану је летелица „прогрес МС-О4“, која је данас полетела с космодрома у Казахстану, требало да пристане на Међународну космичку станицу у суботу после подне по централноевропском времену, с две и по тоне горива, воде, хране и других потрепштина.

Модел „прогрес“ се користи више од четири деценије, али је садашња верзија потпуно дигитализована и има унапређен систем за пристајање.

На Међународној космичкој станици се тренутно налазе астронаути Насе Шејн Кимброу и Пеги Вистон, Руси Сергеј Ришков, Андреј Борисенко и Олег Новицки и Томас Песке из Европске свемирске агенције (ЕСА).

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво