Немачка мисија на Месец хоће да докаже да Насино слетање није превара

Један од тимова који конкурише за „Гуглову“ награду „Лунар икс“ жели да спусти две мобилне сонде на Месец како би испитао лунарни ровер, који је на Земљином сателиту оставила мисија „Аполо 17“.

"PT Scientists", један је од 16 тимова који конкуришу за „Гуглове“ награде у вредности од 30 милиона долара. Пропозиције су следеће: Приватна група мора да спусти аутономно возило на Месец, са њим пређе најмање 500 метара на површини и пошаље фотографије високе резолуције на Земљу.

Тренутно на развоју ровера раде са немачким аутомобилским џином „Аудијем“, а недавно су потписали уговор са „Спејсфлајт индустриз“ (Spaceflight Industries) обезбеђујући место на њиховој комерцијалној летелици.

Први тим који спусти ровер на Месец и испуни остале задатке добиће 20 милиона, док ће други добити пет милиона. Остали новац биће исплаћен у случају да неки од тимова пређе више него што је потребно, пронађе залеђену воду и посети слетна места мисија „Аполо“.

Немачки тим планира да пошаље сонде близу места где су астронаути мисије „Аполо 17“ истраживали Месец од 11. до 14. децембра 1972. године. Та Насина мисија је позната по томе да је то био последњи пут да су људи посетили Месечеву површину.

Надају се да ће моћи и да сниме опрему коју су оставили астронаути, посебно лунарно возило којим су се возили по површини.

Планирају да спусте сонде три до пет километара од места спуштања мисије „Аполо 17“. Потом би их приближили на 200 метара удаљености.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво