Русија открила термонуклеарну ракету РС-28, наследницу „сатане“

Ракетни биро „Макејев“ је открио прву фотографију руске нове супертешке термонуклеарне интерконтиненталне ракете РС-28, чију је претходницу РС-36 НАТО назвао „сатана“.

Ракета РС-28, познатија као „Сармат“, тренутно је у развојној фази у граду Мијасу, и руски је одговор на претњу ракетног штита који је осмишљен да поткопа глобалну стратешку равнотежу, наводи Спутњик.

У пратећем тексту на сајту бироа „Макејев“ истиче се да, у складу са уговором потписаним са руским министарством одбране 2011. године, развој „сармата" тече по плану.

„Стратешки ракетни систем се развија и циљу стварања ефективног нуклеарног средства за одвраћање“, наводи се у тексту.

„Сармат“ ће заменити РС-36, која је у употребу ушла седамдесетих и осамдесетих година. Са великом носивошћу, пројектил може да носи 10 тешких или 16 лакших бојевих глава, као и комбинацију бојевих глава и противмера како би се успешније изборио са ракетним одбранама.

Нова ракета ће такође бити наоружана са „пројектом 4202“, хиперсоничним бојевим носачем, који ће у лету моћи да достигне брзину од седам до 12 пута већу од брзине звука.

Очекује се да ће „Пројекат 4202“ ући у службу између 2020. и 2025. године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво