Србија на пољу електричних аутомобила касни неколико деценија

У Србији тренутно има само 13 регистрованих аутомобила на струју. Ова возила су будућност транспорта у Европској унији, а тренутно се у Скандинавији продају брже него бензинци или дизелаши. Из АМСС-а кажу да тренутно за развијеним светом каснимо неколико деценија и да, уколико не променимо праксу, транзитни туристи ће заобилазити Србију.

Уколико имате електрични аутомобил, не можете да га допуните нигде у центру Београда или на Kоридору 10. Два пуњача која су била промотивна не раде. Једина добра вест је да сада можете да региструјете електрично возило и да га возите, али за прикључак за пуњење морате да се снађете.

Једине пуњаче за електрична возила поставила је недавно у Београду једна банка, али само за потребе њихових седам возила.

„Ово возило потроши један до 12 киловата на сто километара, то значи да је трошак на 100 пређених километара испод једног евра. Када то упоредимо са садашњим комерцијалним возилима, то је петоструко јефтиније него што троше возила која сада користимо“, каже Иван Смиљковић из Прокредит банке.

Постављење мреже за само 13 регистрованих возила је, како кажу из АМСС-а, неисплативо, али додају да је у Европи регистровано више од милион електричних возила, да ће их бити све више и у Београду и на Коридору 10. Морамо имати и пуњаче и паркинге.

„То није велики проблем. Данас можете веома брзо да инсталирате опрему. Проблема нема, осим у главама људи. Само је питање колико ће бити потребно времена да се људи подстакну на такав потез“, истиче Милан Божић из АМСС-а.

Да ли ће баксузни број 13 регистрованих електричних возила покренути неку ширу друштвену акцију надлежних, видеће се већ следеће туристичке сезоне.

АМСС је већ конкурисао код фондова ЕУ за мрежу пуњача уз ауто-путеве у Србији. Међутим, то исто треба да ураде и локалне самоуправе и обезбеде најмање 100 паркинг места у већим градовима у Србији где ће се електромобили пунити и паркирати бесплатно не би ли привукли транзитне туристе.

Наши суседи који су у ЕУ већ одавно имају такве мреже, па чак и они који имају мање регистрованих електричних возила од нас.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво