Moсква одбацује „Мајкрософт“, креће у дигиталну самосталност

Већа самосталност по питању снабдевања технолошким производима и услугама један је од циљева Москве. Ако буде потребно, натераће домаће фирме да то омогуће!

Како је истакао Артјом Јермолајев, шеф Одсека за информационе технологије Москве, руска престоница жели по сваку цену да се реши „Мајкрософтовог“ сервера за мејлове (Exchange Server and Outlook) и замени га истим производом домаћег „Ростелекома ПЈСЦ“.

Та замена, када у потпуности буде обављена, обухватиће око 600.000 рачунара и сервера.

На крају ће и сви „Мајкрософтови“ програми, укључујући и „Виндоуз“ и „Офис“, бити замењени, тврди Јермолајев. 

„Софтвер развијен у Русији није инфериоран у односу на страни, а много је јефтинији, а што је најважније, има одличну заштиту података“, додао је Сергеј Каљугин, званичник Одсека.

Ова изјава је у директној корелацији са Путиновом изјавом из 2014. године. Тада је руски председник рекао да би руски софтвер био безбеднији и поузданији од страног. Било је то након што су америчке фирме повукле све плаћене услуге са Крима после руске анексије овог полуострва.

Јасно је било да Путин жели да смањи зависност Русије од страних технолошких компанија, посебно оних из Северне Америке и Европе, пише сајт The Surge.

Чак је рекао да би влада могла да дигне порез страним компанијама које раде у земљи и да се већа подршка пружи државним технолошким фирмама.

Такође је састављена листа домаћих компанија које могу да пруже технолошке услуге уместо страних, и прослеђена предузећима и организацијама широм Русије, као нека врста охрабрења да се може и без страних производа.

„Мајкрософт“ није прва компанија коју Русија жели да „избаци“. „Цисков“ и „Ораклов“ софтвер су исто замењени софтвером које праве руске фирме. И „Гугл“ се суочио са оштрим критикама руске владе због тога што својим оперативним системом Андроид практично држи монопол на тржишту.

Тренутно руска влада троши око 295 милиона долара на страни софтвер, што је око 10 одсто у односу на комплетно тржиште софтвера у Руској Федерацији које вреди око три милијарде долара.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво