Свет слави 25 година „сурфовања“ интернетом

Пре тачно 25 година "World Wide Web" (www) је отворио врата „обичним“ људима, чиме је започела ера глобалног умрежавања путем интернета.

"World Wide Web" чини интегрални дeо света, али пре 23. августа 1991. године стварност какву познајемо данас нико није могао да замисли. 

Тог је дана енглески научник у швајцарском „Церну“ Тим Бернерс-Ли први пут допустио јавни приступ мрежи. До тада су "World Wide Web" могли да користе искључиво радници при „Церну“ (Европско веће за нуклеарна истраживања) и стручњаци са неколико светских универзитета.

Бернерс-Ли је заправо отац "World Wide Web"-а који је у почетку коришћен као средство за аутоматско дељење информација.

Креиран је 1989. године, а два лета касније постао је кључни део данашњег интернета.

Интернет и "www" нису једна те иста ствар. "World Wide Web" је простор информација идентификован путем УРЛ-а, глобалне адресе за приступ документима на интернету, а интернет представља целокупну глобалну мрежу међу компјутерским уређајима, преко које се приступа "www", имејлу, апликацијама...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво