Соларни авион кренуо на последњу етапу пута око света

Авион на соларни погон „Соларни импулс 2“ започео је из Египта последњу етапу свог пута око света, што ће бити први пут да нека летелица облети Земљу без имало горива.

„Соларни импулс 2“ рано јутрос по мраку полетео је из Каира ка Абу Дабију, својој коначној дестинацији, а очекује се да ће лет трајати између 48 и 72 сата, пренео је Ројтерс.

За командама тог једноседа, који је на пут око света кренуо из Абу Дабија у марту 2015. године, смењивали су се швајцарски пилоти Бертран Пикар и Андре Боршберг.

Пројекат је покренут како би се у јавности повећала подршка технологији чисте енергије.

„Лет око света се завршава у Абу Дабију, али то није крај пројекта“, изјавио је Пикар неколико дана пре полетања.

„Соларни импулс 2“ лети без капи горива, а његова четири мотора раде искључиво на погон сунчеве енергије коју скупља више од 17.000 соларних ћелија на крилима авиона.

Соларна енергија се прикупља током дана и похрањује у батерије, како би помоћу електричне енергије авион летео ноћу.

Распон крила соларног авиона је већи од распона крила „боинга 747“, летелица је тешка као породични аутомобил, а током летења достиже брзину између 55 и 100 километара на сат.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво