Руси направили најмањи бацач граната на свету!

Производњом најмањег вишенаменског бацача граната на свету, Национална гарда и снаге за специјалне операције Министарства одбране Русије добиле су компактно, али веома моћно оружје, које спада у класу „џепне артиљерије“, преноси „Известија“.

Убојито јуришно оружје омогућава пружање ватрене подршке у различитим условима борбе, а може се користити и у свако доба дана, чак и при смањеној видљивости. Ново универзално оружје носи назив „Бур“ и већ је успешно прошло сва тестирања, преноси Спутњик.

Базиран је на истом концепту као и „РПО-М“, али је знатно лакши и мањи, због чега је много пригоднији за пешадију и специјалне јединице. Захваљујући побољшањима, може да се користи и унутар зграда, са минималмом дозвољеном запремином коришћења од 30 кубних метара, што је једнако соби површине око 16 квадратних метара.

Ефикасност „Бура“ је доказана и практично на стрелишту и већ је, према наводима произвођача - Тулског конструкторског бироа „Шипунов“ - примљено у састав наоружања антитерористичких јединица.

Тренутно постоје два типа муниције за „Бур“. Високоексплозивна, разорне снаге једнаке снази око шест килограма ТНТ експлозива, и високоексплозивна фрагментирајућа (распрскавајућа).

Маса бацача са бојевом гранатом износи само 3,5 килограма, а дужина 74,2 центиметра.

Веома је ефикасан при домету до 650 метара, али може да добаци и до 950 метара.

Експерти наводе да ова „џепна артиљерија“, према својим техничким карактеристикама, није нимало инфериорна у односу на карактеристике најсавременијег оружја из ове класе, укључујући и оне произведене у иностранству, а у неким аспектима их чак и надмашује.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво