Тестирање најјаче ракете у историји!

Кључна компонента Насине СЛС ракете (Space Launch System) успешно је лансирана у другом квалификационом тесту. То је последњи у низу свеобухватних тестова потисници, пре првог тестирања СЛС ракете без посаде заказаног за 2018. годину.

Тестирање, које је Наса окарактерисала као веома успешно, пратило је на стотине људи.

„Ово је последњи квалификациони тест за систем потисника и доказао је стварни напредак у развоју СЛС ракета“, рекао је Вилијам Герстенмајер, један од администратора пројекта у Директорату мисија са људском посадом у Наса седишту у Вашингтону.

Температура мотора није прешла предвиђених четири степена Целзијусова, што значи да је остао на хладнијем крају скале прихватљиве топлоте. То је баш велики успех, нарочито ако се има у виду да темепратура у потиснику током почетка процеса лансирања достиже 3.300 степени Целзијусових.

Двоминутни тест пружио је стручњацима битне податке о 82 квалификациона циља, чије је постизање неопходно пре него што СЛС ракета полети у свемир.

Сада ће подаци бити прегледани, а када процес буде завршен, два потисника од пет сегмената и четири „РС-25“ главна мотора даваће снагу ракети СЛС у свемирским мисијама.

На овим компонентама ради „Орбитал АТК“, комерцијални партнер Насе. Потисници ће функционисати паралелно са главним моторима током прва два минута лета и пружити више од 75 одсто потиска потребног да ракета и „орион“ свемирски брод „побегну“ Земљиној гравитацији.

„Данашњи тест је врхунац више година вредног рада Насиног тима, 'Орбитал АТК' и других комерцијалних партнера“, истиче Џон Ханикат, менаџер СЛС програма у „Маршал“ свемирском центру у Хантсвилу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво