Млади научник из Београда допринео развоју бионичке руке

Прошле године РТС вас је упознао са Станишом Распоповићем, младим научником пореклом из Србије, који је са тимом научника из готово свих крајева света, изумео „бионичку руку“. Помоћу ње су особе са ампутираном руком поново могле да осете додир. Истраживања су настављена и дошло се до нових открића.

Нова научна открића – нова нада, за милионе људи широм света који живе са инвалидитетом. Прво је светом одјекнула вест да је створена бионичка рука помоћу које особе са ампутираном руком могу поново да осете додир, a недавно је нађен начин како да разликују да ли је неки предмет храпав или гладак.

На овим открићима, радио је и научник из Београда Станиша Распоповић.

„Урадили смо га тако што смо покушавали особама без ампутације, путем малих иглица да стимулишемо нормалне нерве, са посебним компјутерским алгоритмима. То што смо научили преместили смо у истраживање са ампутирцима и успели смо да направимо софистицирани начин стимулације који је дозвољавао да путем додира површине различите храпвости, пренесемо информације људима у реалном времену“, објашњава Станиша Распоповић са Института за технологију из Швајцарске.

Денис Або Соренсен каже да је могао да разликује да ли је нешто глатко или храпаво, што је, каже, било невероватно.

„Када су ми научници стимулисали нерве могао сам да осећам вибрације и враћен ми је осећај додира који сам имао у кажипрсту“, каже Денис.

Истраживање је трајало више од 550 дана. 

„Основна ствар коју смо овде успели да докажемо јесте начин стимулације нерава, да се самим паметним начином стимулације нерава могуће променити осећај које особе имају. Не само да осећају додир или снагу додира, већ и врло софистициране ствари каква је храпавост“, указује Распоповић.

Топло-хладно, мекано-чврсто, научници се надају да ће све то ускоро моћи да осете и особе са ампутираном руком. Најновије откриће, први је корак ка томе.

Тим научника планира да у експеримент укључи још пацијената. А да би открића постала доступна људима, потребно је најмање још три године усавршавања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се