Трамвај будућности – идеално решење за гужве у саобраћају!

Сваке године улице у Кини постану богатије за око 20 милиона нових возача – што ствара неподношљиве гужве и велико загађење ваздуха. Најновији концепт трамваја који се креће изнад осталих учесника саобраћаја могао би бити кључно решење за градске гужве.

Учесници 19. Међународног сајма високе технологије у Пекингу могли су се уверити у начин на који функционише модел футуристичког трамваја.

Шинско возило будућности, заправо, ради на принципу „опкорачавања“ саобраћајних трака, тако да не зависи ни од каквих гужви. Као и авиони, има излаз за случај опасности.

Са дужином већом од 60 метара, трамвај може да прими чак 1.400 путника и превезе с једног места на друго без икаквог заузимања простора на путевима. Осим тога, ради на струју, што би значило смањење емисије штетних гасова у Кини.

„Моћи ћемо да превеземо велики број путника да не копамо испод земље и правимо нове станице метроа, ово много мање кошта, али је применљиво само у саобраћајницима које су комфорне", објаснио је главни инжењер пројекта Сон Југонзу. 

Ово решење је неколико кинеских градова већ узело у разматрање, а пекиншка компанија "Transit Explore Bus" гради модел у природној величини у Чангџоу и планира да га тестира већ у јулу или августу ове године.

Нови кинески трамвај, који из милоште зову гутач аутомобила, неће остати само још једна футуристичка макета.

Можда би био добро решење за Европу, али само за оне градове који имају велике саобраћајнице. Потребне су најмање три коловозне траке да би се превоз исплатио, али инфраструктура која их прати може бити веома рационалана.

Постоје верзије које уместо шина користе асфалт и иду као класични тролејбуси,што јос висе због троскова овај пројекат приблизава старом континенту. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво