Пентагoн представио прекоокеански брод без капетана и посаде

Нови понос Пентагона је највећи брод на свету са аутоматизованим управљањем. Дужине је 132 метра и може да пређе до 10.000 наутичких миља у потрази за подморницама и подводним минама.

Пентагoн представио прекоокеански брод без капетана и посаде Пентагoн представио прекоокеански брод без капетана и посаде

Дронови, аутомобили и камиони са аутоматским управљањем нису једини којима неће требати возач, јер у скоријој будућности, како се очекује, неће бити потребни ни капетани ни бродска посада.

Истраживачка агенција за унапређење одбране (ДАРПА) у сарадњи са ратном морнарицом САД наставиће тестирање брода током наредне две године како би потврдили да је његово кретање безбедно, да реагује на друга пловила и вешто избегава сударе.

За разлику од мањих пловила са даљинским управљањем, овај брод, назван „Морски ловац“ је апсолутно самосталан у свим факторима пловидбе.

„Ово није брод за уживање“, рекао је портпарол ДРПА Џеред Адамс, док је стајао у Сан Дијегу испред челичног пловила, футуристички дизајнираног, око којег су се окупиле телевизијске екипе.

„'Морски ловац' се ослања на радар, сонар, камере и систем глобалног позиционирања. Беспилотни бродови ће учествовати у разним мисијама како би умањили број људских жртава у оружаним сукобима“, истакао је Адамс.

Током тестирања, брод ће имати људску посаду као резервну, контролну опцију. Али када се покаже поузданост, „Морски ловац“ ће моћи самостално да путује месецима без пристајања.

„Постоји још много предности овог брода које још нисмо развили“, нагласио је менаџер софтверског одељења Скот Литлфилд.

Међународни синдикат помораца, који окупља више од милион бродских и лучких радника, наводи су саопштењу да не верује да је могуће да било каква технологија може да замени људски фактор у предвиђању и реаговању на све што може да се деси на отвореном мору.

Постоји и опасност од напада хакера који би могли да преузму конролу над целим бродом.

Програм за развој „Морског ловца“ до сада је коштао 120 милиона долара иако званичници ДАРПА кажу да сада могу да га произведу и за 20 милиона.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво