Српски студенти направили апликацију о којој прича свет

Иза апликације помоћу које је у целом свету на друштвеним мрежама исказивано саосећање са жртвама терористичких напада у Белгији, Кенији и Турској, стоје шесторица студената ЕТФ-а и Математичког факултета у Београду.

Студенти математике и електротехнике положили су испит солидарности. Сметало им је што фотографију на Фејсбуку застава покрива једино у почаст жртвама терористичког напада у Паризу.

„Европа је епицентар свега, тако да све што се дешава ван ње, остаје у тишини“, истакао је Младен Цановић, студент МФ-а.

Флегифај апликацијом хтели су да омогуће корисницима друштвених мрежа да солидарност покажу и са породицама жртава тероризма у Кенији, Сомалији, Пакистану, Турској. Волели би и да се њихова апликација не користи једино трагичним поводом.

„Кориници из БиХ искористили су апликацију Флегифај како би обележили дан државности своје земље, тако да, желели бисмо да се наша апликација користи у неке лепше сврхе, уколико не, искрено бисмо волели да апликацију нико никада не користи“, навео је Миљан Колчић, студент МФ-а.

Ипак, пажњу светских медија, од Хафингтон поста до Њујорк тајмса, привукли су после бриселске драме. Енглези су дали и упутство читаоцима како да профилну слику обоје у белигијску тробојку. Пажња им прија, пракса се можда и исплати.

„Унапређујемо се, унапређујемо своје знање, радимо на неком већем пројекту“, нагласио је Цановић.

„Од октобра прошле године, имали смо више од три милиона приказа странице. То је за нас представљало један велики технички изазов – у неким тренуцима имали смо преко 1.500 корисника у једном тренутку, па смо морали да оптимизујемо сервере и сам наш код, да то ради на најбољи могући начин“, додао је Колчић.

Mала је вероватноћа да ће нешто зарадити oд ове апликације. Они имају идеју, иако им то није међу првим циљевима.

„Циљ је да апликације буду бесплатне и свима доступне, оно што ми можемо да урадимо је да издамо огласни простор на нашем сајту и од тога евентуално зарадимо нешто“, нагласио је Колчић.

Зарадили су искуство и популарност, јер посећеност сајта расла је и до 50.000 корисника дневно.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво