Десет година „Викимедије Србије“

„Викимедија Србије“, непрофитно удружење, које стоји иза пројекта највеће јужнословенске онлајн енциклопедије - „Википедије“ на српском језику и других сличних „Вики“ пројеката, 3. децембра је прославило 10 година успешног рада.

Током деценије свог рада „Викимедија Србије“ подржавала је и развијала пројекте које реализује „Викимедијина Задужбина“ на глобалном нивоу, у циљу промоције и подржавања стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја искључиво на непрофтан начин.

На овом скупу говорио је водећи колектив „Викимедије“, на челу са председником Филипом Маљковићем.

Основана 2005. године као удружење волонтера и ентузијаста, „Викимедија“ данас броји више од 150 чланова који се воде мисијом „Викимедијине Задужбине“ - да сви људи на свету имају једнак приступ знању и образовању.

Њима су овим поводом уручене захвалнице за допринос промоцији слободног знања. Свечаност је употпуњена пројекцијом најбољих фотографија са фото-конкурса Вики воли Земљу.

Током ове деценије „Викимедија Србије“ је подржавала и развијала пројекте које реализује „Викимедијина Задужбина“ на глобалном нивоу, у циљу промоције и подржавања стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја искључиво на непрофтан начин.

Најпознатији и највећи пројекат је Википедија на српском језику, али са једнаком пажњом се развијају и пројекти Викивести, Викиречник, Викикњиге, Викиизворник, Викицитати, као и Образовни програм, фото-конкурси, такмичења у писању чланака на Википедији, али и сарадње са бројним институцијама културе: библиотекама, музејима, архивима, галеријама и другим организацијама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво