Читај ми!

Направили капи за ноћни вид!

Користећи принципе и материје присутне код неких риба које живе у дубоким морским водама, амерички „биохакери“ су успели да направе капи које људима омогућавају да виде у мраку!

Од свих непријатних ствари којима се подвргавају научници да би били сигурни да је њихов изум употребљив, међу најгорим је убризгавање нечега у око, пише портал Еngadget.com.

Управо такав експеримент био је потребан такозваним биохакерима из Калифорније окупљеним у групи "Science for the Masses", који су открили како да људима омогуће ноћни вид.

Капи које су направили садрже супстанцу „хлорин е6“ (Це6, латинично Ce6), која појачава пријем светлости, а може се наћи код неких риба које живе у дубоким морским водама.

Биохакери су Це6 помешали са инсулином и сланим раствором, добивши раствор који омогућава појачан ноћни вид, и то на даљину до 50 метара.

Да би утврдили да ли њихов изум ради капи су убризгали у очи истраживача Габријела Лицине, једног од чланова групе.

Његове очи су накратко поцрнеле, али су се, након апсорпције течности, вратиле у нормално стање. Како би ризик од оштећења вида, услед изражене осетљивости на јако светло, био сведен на најмању могућу меру Габријелове очи прекривене су црним контактним сочивима. У року од сат времена, његов вид био је приметно побољшан.

Габријел је затим требало да идентификује симболе у мраку. Био је успешан у 100 одсто случајева, за разлику од својих колега које су у тек 33 одсто случајева успешно препознали симбол.

Вид му се ујутро вратио у нормалу, а чак и после 20 дана није било приметних последица.

Биохакери су у научном раду, међутим, истакли да би хемикалијом требало да рукују само стручна лица.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи