Читај ми!

Сајбер суперпљачка, 100 банака на мети

Руска компанија „Лабораторија Касперски“ открила је да је око 100 банака из више од 30 земаља широм света било на мети непознате хакерске групе. У истрагу вероватно највеће сајбер пљачке у историји укључени Интерпол и Еуропол.

Финансијски свет већ данима потреса вест о сајбер пљачки до сад невиђених размера.

Како наводе у „Касперском“, досад потврђени случајеви хакерских напада коштали су банке око 300 милиона долара, али стручњаци те компаније упозоравају да би истрагом могао бити утврђен и трипут већи износ, што значи да би коначна штета могла бити милијарду долара, преноси Танјуг.

У истрагу о нападима, који су трајали две године, а чији је ниво софистицираности било толико висок да их је било тешко уочити, укључени су Интерпол и Еуропол.

Неколико банака је опљачкано у Русији, наводе незванични извори, а на мети хакера су биле и банке у Јапану, Холандији, Швајцарској и САД.

Претпоставља се да су хакери слали заражену електронску пошту запосленима у банкама и тако пратили садржаје на мониторима рачунара за које су утврдили да су задужени за новчане трансакције.

Како је агенцији Спутњик рекао Антон Шингаров, један од стручњака компаније са седиштем у Москви, реч је о досад најсофистициранијем криминалном нападу, при чему је коришћен метод који су у прошлости користиле владе.

Према његовим речима, напад на сваку банку трајао је у просеку два месеца, а дневно је радило по десетак хакера, који су се постепено инфилтрирали у само срце банкарског система и на крају успели да уђу у цео систем.

„Контролисали су рачуне, успели су да пребацују новац с једног рачуна на други, а банке нису ни схватале да су нападнуте“, објаснио је Шингаров.

О тој хакерској групи, истича Шингаров, не зна се ништа сем да је реч о дружини од хиљаду, можда и неколико хиљада криминалаца који имају унутрашњу хијерархију.

Да су нападнуте, банке су откриле тек након што је један од банкомата почео да избацује новац, па су ангажовале компанију за софтверску заштиту, која је спровела прелиминарну истрагу и саопштила да штета од 300 милиона долара није коначна и да би могла бити чак трипут већа, закључује Спутњик.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара