Читај ми!

С роботом пред олтар и у кревет?

У блиској будућности нестаће сва љубавна и сексуална искушења. Заборавите сломљено срце, више нећете ићи унаоколо и тражити савршену изабраницу(ка). Довољно је да према властитим жељама програмирате робота, који ће уколико научници добро не размисле о последицама својих достигнућа замењивaти људе на скоро свим пољима, упозорава чувени физичар Стивен Хокинг.

Чувени физичар Стивен Хокинг изразио је велики страх у вези са будућношћу вештачке интелигенције али и људске расе, пише британски Телеграф.

„Успех у стварању вештачке интелигенције могао би да буде најзначајнији догађај у људској историји. Међутим, могао би да буде и последњи“, каже Хокинг.

Хокинг, који је најпознатииј по својој књизи „Кратка историја времена“, пита се да ли човечанство напредује брже него што одваја времена да помисли на могуће последице тог технолошког напретка.

Стивен је фокус ставио на невероватна технолошка достигнућа попут самовозећих аутомобила и дигиталних персоналних асистената као што је "Google Now". Он верује да је човечанство полако ушло у научни домен, који је раније „живео“ искључиво на филму.

„Количина новца који компаније улажу у вештачку интелигенцију врло лако би могла да доведе до тога да на улици ускоро видимо паметне роботе“, сматра Хокинг.

 

Хокингове бриге врло лако би могле да буду заплет неког хорор филма - и односе се на тренутак када би машине могле да надмудре људе.

„И док је краткорочни утицај вештачке интелигенције ограничен особом која је контролиште, дугорочне последице зависе од тога да ли ћемо моћи уопште да их контролишемо“, истиче Хокинг.

Без обзира на то да ли ће вештачка интелигенција премашити људску, како се Хокинг плаши, већ сада можемо видети како машине замењују људе.

Судећи по истраживању Универзитета Оксфорд, 45 одсто Американаца могло би да изгуби посао због компјутера у наредне две деценије.

Хокинг апелује да човечанство прво размисли пре него што нешто створи.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи