Читај ми!

Најсложенија симулација настанка универзума

Међународни тим научника направио је најкомплетнију и најсложенију визуелну симулацију настанка универзума, коју је неколико суперкомпјутера израчунавало шест месеци. Симулација обухвата огромне гасне џинове, хиљаде галаксија, масивне црне рупе и безброј звезда.

Колико је модел сложен најбоље показује чињеница да би за обраду свих података у њему просечном рачунару било потребно 2.000 година, а неколико суперкомпјутера је на њему радило чак шест месеци.

Космолози већ 20 година стварају компјутерске моделе настанка космоса. То подразумева уношење података о томе како је космос изгледао нешто после Великог праска, а онда и прављење програма који обухвата све главне теорије и научне законе, и пуштање тог програма у погон.

Изузетно је важно за науку што су истраживачи симулацију правили само на основу теоријских поставки и закона. Сада, када је симулација готова, научници могу да упореде виртуелни космос са реалним сликама направљеним помоћу телескопа и других инструмената.

Један од највећих светских ауторитета када је у питању настанак васионе, професор Ричард Елис са „Калтека“ (Калифорнијског института за технологију) у Пасадени рекао је да је симулација фантастична.

„Сада јасни и прегледно можемо да видимо везу звезда и галаксија са црном материјом“, каже Елис.

Читаво истраживање, изјаве научника и детаљан извештај биће објављени у часопису Nature.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво